Се за покривот од А до Ш

Сончеви колектори и фотоволтаициКомпонента од типот ЕНЕРГИЈА

Брамак ги нуди следните видови соларни колектори и фотоволтаици:

 • Интегриран сончев колектор Брамак PRO;
 • Сончев колектор со алуминиумска када Брамак AWKh PRO - вертикален;
 • Сончев колектор со алуминиумска када Брамак AWKh PRO - хоризонтален;
 • Брамак Фотоволтаик InDaX® 185 - 195;
 • Брамак Фотоволтаик InDaX® 230 - 245;
 • Систем за монтажа врз покривот.
Интегриран сончев колектор Брамак PRO

Патентирано решение за соларни колектори со интегрирана метална опшивка. Обезбедува лесна, брза и ефтина монтажа.

 • Се монтираат при минимален наклон на покривот од 20°.
 • Висок коефициент на ефикасност - алуминиумско/бакарен апсорбер со високоселективна вакумска покриеност.
 • Погоден за сите покривни материјали и покриви.
 • 10 години гаранција.
 • Австриската марка за квалитет - БРАМАК значи сигурност, безбедност и доверба.
 • Сертифицирани од Solar Keymark.
 • Загарантирано задоволство за години нанапред и прекрасен дизајн.

 

Големина и тежина:B x H:Површина:Тежина:Површина на
абсорберот:
Површина на
светлосен отвор:
Вкупна површина
(без обшивката):
BSD10E PRO 5403 x 2380 mm 10,2 m2 290 kg 9,20 m2 9,20 m2 10,20 m2
BSD8E PRO 4352 x 2380 mm 8,2 m2 220 kg 7,50 m2 7,50 m2 8,20 m2
BSD6E PRO 3303 x 2380 mm 6,2 m2 160 kg 5,50 m2 5,50 m2 6,20 m2
BSD4E PRO 2402 x 2380 mm 4,1 m2 110 kg 3,70 m2 3,70 m2 4,10 m2
Модел: Големина
(без обшивката):
Големина
(со обшивката):
Тежина
(без пакувањето):
Волумен на течност во цевките (вкл.
60 cm флексибилна нерѓосувачка цевка):
BSD4E PRO 2026 x 2039 x 110 mm 2402 x 2380 x 110 mm 110 kg 1,30 L
BSD6E PRO  3019 x 2039 x 110 mm 3303 x 2380 x 110 mm 160 kg 1,60 L
BSD8E PRO 4012 x 2039 x 110 mm 4352 x 2380 x 110 mm 220 kg 2,10 L
BSD10E PRO 5005 x 2039 x 110 mm 5403 x 2380 x 110 mm 290 kg 2,60 L
Технички карактеристики:
Апсорбер и покриеност: Алуминиум 0,5 mm, високоселективна вакумска покриеност, апсорбција 95%, емисија 5%
Тип на абсорберот: Бакарна серпентина Ø 8 mm ласерски заварена
Хидраулична шема: 2 / 3 / 4 / 5 серпентини тип меандар, паралелно поврзани
Топлоизолација на грбот на BSD: 50 mm камена волна за солани системи
Рамка на колекторот: Дрво
Стакло: ESG-соларно стакло 3,2 mm, со ниска содржина на железо, структурирано и калено
Трансмисија на енергија (АМ 1,5): 91,5%
Држачи на стакло: 2-делови, елоксиран алуминиум C 35
Гумени дихтунзи: EPDM-гума, UV-стабилна, отпорна на високи температури
Опшивка: Бојадисан aлуминиум 0,8 mm претходно монтиран
Боја на опшивката: Антрацит, RAL 7016
Врски: 2 флексибилни нерѓосувачки цевки, 60 cm должина, топлоизолирани, димензиите одговараат на предложените од Брамак фитинзи
Хидраулична шема: Серпентина тип меандер, паралелно поврзани
Обем на проток: Максимално: 1 BSD PRO до 50 L / m²h
Минимална: BSD PRO при сериско поврзување 15 L / m²h
Приклучок за сензор на температура: Во црево Ø 10 mm стабилен на висока температура, на прибл. 615 mm навнатре, со веќе вграден сензор РТ1000 и 1,5м кабел
Максимален работен притисок: 10 bar
Област на примена: За вградување, од 20° до 80° наклон на покривот
Сончев колектор со алуминиумска када Брамак AWKh PRO - вертикален

Основни параметри:
Големина на модулот во mm: 1152 x 2205 x 82
Вкупна површина: 2,55 m2
Површина на апсорбер: 2,31 m2
Површина на отвор: 2,35 m2
Тежина: 38,10 kg
Волумен на течност во апсорбер: 1,55 L

 

Димензии:
Површина на апсорбер: Површина на отвор: Вкупна површина (без опшивката): Големина: Тежина (без пакувањето) Волумен на течност во цевките
2,31 m2 2,35 m2 2,55 m2 1152x2205x82mm 38,1 kg 1,55 L
Технички карактеристики:
Апсорбер и покриеност: Алуминиум 0,4 mm, високоселективна вакумска покриеност
Апсорбција: 95%
Емисија: 5%
Тип на апсорбер: Бакарна серпентина Ø 10 mm ласерски заварена, 4 можности за поврзување
Топлинска изолација на позадината на BSD: 40 mm камена волна за солани системи
Рамка на колекторот: Алуминиумска када
Стакло: ESG-соларно стакло 3,2мм, со ниска содржина на железо, структурирано и калено
Трансмисија на енергија (АМ 1,5): 89.7 %
Држачи на стакло: Алуминиум
Врски: 4 х 18мм бакарни цевки (за поврзување со 2 х компресиони фитинзи, со вкл. сензор за темп. и 2 тапи)
Хидраулична шема: меандер
Обем на проток: 15 - 50 L/m2 h
Приклучок за сензор на температура: Директно на течноста преку компресиран фитинг со Т-штих
Максимален работен притисок: 10 bar
Област на примена: Монтажа на покрив со наклон на колектоите од 20 ° до 75 °.
Сончев колектор со алуминиумска када Брамак AWKh PRO - хоризонтален

Основни параметри:
Големина на модулот в mm: 2205 x 1152 x 82
Вкупна површина: 2,55 m2
Површина на апсорбер: 2,31 m2
Површина на отвор: 2,35 m2
Тежина: 38,10 kg
Волумен на течност во апсорбер: 1,97 L

 

Габарити:
Површина на апсорбер: Површина на отвор: Вкупна површина (без опшивката): Големина: Тежина (без пакувањето): Волумен на течност во цевките:
2,31 m2 2,35 m2 2,55 m2 2205x1152x82mm 38,1 kg 1,97 L
Технички карактеристики:
Апсорбер и покриеност: Алуминиум 0,4 mm, високоселективна вакумска покриеност
Апсорбција: 95%
Емисија: 5%
Тип на апсорбер: Бакарна серпентина Ø 10 mm ласерски заварена, 4 можности за поврзување
Топлинска изолација на позадината на BSD: 40 mm камена волна за солани системи
Рамка на колекторот : Алуминиумска када
Стакло: ESG-соларно стакло 3,2мм, со ниска содржина на железо, структурирано и калено
Трансмисија на енергија (АМ 1,5): 89.7 %
Држачи на стакло: Алуминиум
Врски: Д4 х 18мм бакарни цевки (за поврзување се 2 х компресиоски фитинзи, вкл. штекер за темп. сензор и 2 тапи)
Хидраулична шема: Меандер
Обем на проток: 15 - 50 L/m2 h
Приклучок за сензор на температура: Директно на течноста преку компресиран фитинг со Т-штих
Максимален работен притисок: 10 bar
Област на примена: Монтажа на покрив со наклон на колекторите од 20 ° до 75 °.
Брамак Фотоволтаик InDaX® 185 - 195

Фотоволтаичниот систем Брамак InDaxR од висококвалитетни поликристални модули е наменет за совршено интегрирање во кровот. Компатибилна е со сите покривни облоги. Системот заменува заштитната функција на кровната покриеност, има одличен изглед и произведува еколошка електрична енергија од сонцето.

Брамак InDax одговара без проблеми на сите барања за отпорност на пожар, вентилација и заштита од навлегување на дожд. Безбедноста против навлегувањето на дожд е тестирана во аеродинамичен тунел и е докажано дека при најтешки услови, системот ја врши целосно заштитната функција на кровната покриеност.

Безбедноста против дожд и бура е тестиран и докажан во аеродинамичен тунел при најтешки услови.

Интегриран во покривот PV-систем е погоден како кај нова градба, така и при санација и се карактеризира со брза и лесна инсталација.

Користените поликристални модули со номилна моќ 185Wp, 190Wp, 195Wp имаат позитивен толеранција на моќноста -0 W + 4.99W и висока носимоспособност.

Освен од фотоволтаични модули системот се состои и од една основна рамка за вградување на 2 модулот еден над друг и 2 модулот еден до друг. Таа може да биде проширена и хоризонтално и вертикално. Нудат се соодветни можности за продолжување (хоризонтално / вертиално) со поединечно проектирање на секоја конкретна инсталација од Брамак.

Испораката вклучува освен PV-модули и обшивката, исто соодветен инвентор и поврзување кабли.

ПРЕДНОСТИ:

 • Лесна примена, компатибилност со сите видови бетонски и керамички плочки.
 • Фотоволтаичниот систем заменува бетонските и керамичките плочки, и евентуално потребното им прицврстување за покривот.
 • Лесна и брз монтажа на модулите од горе надолу.
 • Одличен изглед и совршено техничко интегрирање во кровот.
 • Тест за водонепропусност при дожд
 • Специјалното вентилирање зад модулот и дополнителната вентилација пот покритието обезбедува високи перформанси.
 • Мала површина на оптоварување од ветер.
 • Сертификат како систем со солидна покриеност според DIN V EN 1187-1 дел.

ТЕХНИЧЕСКИ ПОДАТОЦИ:

Податоци при стандардни услови на тестирање (STC):
Номинална моќност [Wp] Pmpp 185 190 195
Номинален напон [V] Umpp 23,60 23,90 24,10
Номинална струја [A] Impp 7,97    8,09 8,20
Напон при отворен синџир [V] Uoc 29,30 29,50 29,80
Струја на краток спој [A] Isc 8,52 8,61 8,71
Ефикасност на модулот (%) 13,30 13,70 14,00
Податоци при работна температура на клетките (NOCT):
Номинална моќност [Wp] Pmpp 139 143 146
Номинален напон [V] Umpp 21,70 22,00 22,20
Напон во празен обрт[V] Uoc 26,90 33,70 33,90
Струја на краток спој [A] Isc 6,83 6,91 6,98
Температура [° C] TNOCT 47,20 47,20 47,20
Податоци при слаба сончева светлина

При низок интензитет на светлината од од 200 W / m2 (AM 1,5 и температурата на клетките 25 ° C) постигнуваат 97% од STC ефикасноста (1000 W / m2).

Температурни коефициенти:
Номинална моќност [% / K] Pmpp – 0,42
На напон при отворен синџир [% / K] Uoc  – 0,32
При струја на краток спој [% / K] Isc + 0,06
Технички податоци:
Соларни ќелии на модул 48
Тип на клетките поликристални, 156 mm x 156 mm
Разводна кутија Huber & Suhner RH3 IP67
Приклучок Huber & Suhner приклучок со вградена заштита
Димензии на разводна кутија [мм] 129 x 94 x 16
Предна страна    соларни стакло 3,2 mm со ниско съдърж.на железо las
Ѕадна страна слоевитоста ламинат
Материјал на рамката елуксиран алуминиум, црна
Димензии и Тежина:
Димензии [мм] 1.452 x 999
Димензии на видимиот дел на инсталиран модул [мм] 1.392 x 999
Макс. височина на рамката [мм] 75
Тежина [kг] прибл. 17,0
Тежина на кв. метар [kг/м2] прибл. 11,1
Гранични вредности:
Макс. Допустлив напон [VDC] 1000
Maкс. обратна струја IR [A] * 20
Работна температура на модулот  [°C] – 40 … + 85
Maкс. носимоспособност (согл. IEC 61215 ed. 2) притисок: 5.400 N / м2 или 550 kg во / м2
цврстина: 2.400 N / м2 или 245 kg во / м2
Класа на Примена (согл. IEC 61730) A
Класа на отпорност на пожар (согл.  IEC 61730) C
Одобренија и сертификати:
Модулите се сертифицирани и одобрени согласно IEC 61215 ed. 2, IEC 61730, IEC 61701, DIN EN 15601 и DIN V EN V 1187 дел 1 и дел 3, класа на електрична заштита II како и CE означување.

фотоволтаичниот систем заменува бетонските и керамичките плочки, и евентуално потребното им прицврстување за покривот.

Брамак Фотоволтаик InDaX® 230 - 245

Фотоволтаичниот систем Брамак InDaxR од висококвалитетни поликристални модули е наменет за совршено интегрирање во кровот. Компатибилна е со сите покривни облоги. Системот заменува заштитната функција на кровната покриеност, има одличен изглед и произведува еколошка електрична енергија од сонцето.

Брамак InDax одговара без проблеми на сите барања за отпорност на пожар, вентилација и заштита од навлегување на дожд. Безбедноста против навлегувањето на дожд е тестирана во аеродинамичен тунел и е докажано дека при најтешки услови, системот ја врши целосно заштитната функција на кровната покриеност.

Безбедноста против дожд и бура е тестиран и докажан во аеродинамичен тунел при најтешки услови.

Интегрираниот во покривот PV-систем е погоден како кај нова градба, така и при санација и се карактеризира со брза и лесна инсталација.

Користените поликристални модули со номилна моќ 230Wp, 235Wp, 240Wp и 245Wp имаат позитивен толеранција на моќноста -0 W + 4.99W и висока носимоспособност.

Освен од фотоволтаични модули системот се состои и од една основна рамка за вградување на 2 модула еден над друг и 2 модула еден до друг. Таа може да биде проширена и хоризонтално и вертикално. Нудат се соодветни можности за продолжување (хоризонтално / вертиално) со поединечно проектирање на секоја конкретна инсталација од Брамак.

Испораката вклучува освен PV-модули и крстосување, исто соодветен инвентор и поврзување кабли.

ПРЕДНОСТИ:

 • Лесна примена, компатибилност со сите видови бетонски и керамички плочки.
 • Фотоволтаичниот систем заменува бетонски и керамички плочки, и евентуално потребното им прицврстување за кровот.
 • Лесна и брз монтажа на модулите од горе надолу.
 • Одлично изглед и совршено техничко интегрирање во кровот.
 • Тест за водонепропусност при дожд.
 • Специјалната вентилациски зад модулот и дополнителните вентилација под покритието обезбедува високи перформанси.
 • Мала површина на оптоварување од ветер.
 • Сертификат како систем со солидна покриеност според DIN V EN 1187-1 дел.

ТЕХНИЧКИ ПОДАТОЦИ:

Податоци при стандардни услови на тестирање (STC):
Номинална моќност [Wp] Pmpp 230 235 240 245
Номинален напон [V] Umpp 23,60 23,90 24,10 24,10
Номинална струја [A] Impp 7,97    8,09 8,20 8,20
Напон при отворен синџир [V] Uoc 29,30 29,50 29,80 29,80
Струја на краток спој [A] Isc 8,52 8,61 8,71 8,71
Ефикасност на модулот (%) 13,30 13,70 14,00 14,00
Податоци при работна температура на клетките (NOCT):
Номинална моќност [Wp] Pmpp 139 143 146  146
Номинален напон [V] Umpp 21,70 22,00 22,20  22,20
Напон во празен обрт [V] Uoc 26,90 33,70 33,90  33,90
Струја на краток спој [A] Isc 6,83 6,91 6,98  6,98
Температура [° C] TNOCT 47,20 47,20 47,20  47,20
Податоци при слабо сончева светлина

При низок интензитет на светлината од од 200 W / m2 (AM 1,5 и температурата на клетките 25 ° C) постигнуваат 97% од STC ефикасноста (1000 W / m2).

Температурни коефициенти:
Номинална моќност [% / K] Pmpp – 0,42
На напон при отворен синџир [% / K] Uoc – 0,32
При струја на краток спој [% / K] Isc + 0,06
Технички податоци:
Соларни ќелии на модул 48
Тип на клетките поликристални, 156 mm x 156 mm
Разводна кутија Huber & Suhner RH3 IP67
Приклучок Huber & Suhner приклучок со вградена заштита
Димензии на разводна кутија [мм] 129 x 94 x 16
Предна страна    Соларно стакло 3,2 mm со ниска содоржина на железо las
Ѕадна страна повекеслоен ламинат
Материјал на рамката елуксиран алуминиум, црн
Димензии и тежина:
Димензии [мм] 1.452 x 999
Димензии на видливиот дел на инсталиран модул [мм] 1.392 x 999
Макс. висина на рамката [мм] 75
Тежина [kg во] прибл. 17,0
Тежина на квадратен  метар [kg во / м2] прибл. 11,1
Гранични вредности:
Макс. дозволен напон [VDC] 1000
Maкс. обратна струја IR [A] * 20
Работна температура на модулот [° C] – 40 … + 85
Maкс. носимоспособност (согл. IEC 61215 ed. 2) притисок: 5.400 N / м2 или 550 kg во / м2
цврстина: 2.400 N / м2 или 245 kg во / м2
Класа на апликација (согл. IEC 61730) A
Класа на отпорност на пожар (согл. IEC 61730) C
Одобренија и сертификати:
Модулите се сертифицирани и одобрени согласно IEC 61215 ed. 2, IEC 61730, IEC 61701, DIN EN 15601 и DIN V EN V 1187 дел 1 и дел 3, класа на електрична заштита II како и CE означување.
Систем за монтажа на кровот

Производство на ел. енергија од сонцето е една од највредните можности кои имаме денес. Трансформацијата на сончевата енергија во електрична енергија со помош на фотоволтаици штеди енергетските ресурси и не одделува дополнителна енергија.

Фотоволтаичниот систем за монтажа на кровот на Брамак нуди можност да го опремите својот кров со систем за производство на електрична енергија како кај нова градба, така и при санација и поправка. Само со мал напор системот може да се инсталира на покривот, додека се сочува постоечката покриеност. Инсталацијата флексибилно може да биде проширена, од еден мал систем со 1 kWp до целата површина на кровот. Во понудата се вклучени не само соодветните модули, но и целосен комплет шини, стеги за монтажа на модулите, погоден инвентор и поврзување кабли.

Кај фотоволтаичниот систем на Брамак за монтажа на кровот посебно внимание е посветено на најсигурното и правилно монтирање на покривот. Специјалните решенија за прицврстување како SofiTop и соларната клема на Брамак обезбедуваат правилен и сигурна инсталација на покривот.

При фотоволтаичната система на  Брамак за монтаж върху покрива специално внимание е обърнато на сигурното и правилно монтиране на покрива. Специалните решения за закрепване като SofiTop и соларната скоба на Брамак осигуряват правилен и надежден монтаж върху покрива.

ПРЕДНОСТИ:

 • Модули со позитивна толеранција на моќноста од + 3%
 • Соларни ќелии со голем перформанс со 3 слојна технологија
 • Високо допустливо оптоварување на модулите до 6,0 kN/m².Издржуваат влијание од град со големина на топче за голф и брзина од 120 км/ч
 • Висока ефикасност дури и во услови на слаба осветленост

ПРИЦВРСТУВАЊЕ:

 • Соодветно решение за бетонски и керамички плочки Брамак
 • Нема никакво дополнително оптоварување на покривот покриеност
 • Минимална употреба на алатки при монтажата на системот
 • Модули, инвертори и прицврстување со марка "Made in Germany"

Белешка: Информациите е за серија производи Power Plus

  ТЕХНИЧКИ ПОДАТОЦИ НА МОДУЛИТЕ:

  Модул:Power Plus PV Modul Poly 235PPower Plus Modul PV Modul Mono 250M
  Номинална моќност (Pnom) 235 W (– 0 / + 3 %) 250 W (– 0 / + 3 %)
  Ефикасност на модулот (Pnom) 14,44 % 15,36 %
  Номинален напон MPP (Umpp) 29,76 V 31,06 V
  Номинална струја MPP (Impp) 7,98 A 8,14 A
  Напон при отворена (Uoc) 2) 36,64 V 37,90 V
  Струја на краток спој (Isc) 2) 8,45 A 8,66 A
  Температурен коефициент (Pmpp) – 0,42 % / °C – 0,42 % / °C
  Температурен коефициент на тензиите (Uoc) апсолутен – 0,117 V / °C – 0,12 V / °C
  Температурен коефициент (Uoc) на тензиите процентуален – 0,32 % / °C – 0,32 % / °C
  Температурен коефициент на струјата (Isc) апсолутен 4,99 mA/°C 4,68 mA/°C
  Температурен коефициент на струјата (Isc) процентуален 0,059 % / °C 0,054 % / °C
  Димензии на модулот (L x B x H): 3) 1.651 x 986 x 46 mm 1.651 x 986 x 46 mm
  Димензии на клетката: 156 x 156 mm 156 x 156 mm
  Број клетки: 60 60
  Тип на клетките: поликристални клетки со 3 слојна клеточна технологија монокристални клетки со 3 слојна клеточна технологија
  Номинална температура на клетките NOCT: 4) 46° C ± 2° C 48° C ± 2° C
  Макс. дозволена оптовареност: 5) 6.000 Pa 6.000 Pa
  Предна страна: микрострукторирано соларна стакло 3,2 мм микрострукторирано соларна стакло 3,2 мм
  Кабел: 2 x 1.000 mm должина, 4 mm2 2 x 1.000 mm должина, 4 mm2
  Приклучок: Huber + Suhner: приклучок со вградена заштита Huber + Suhner: приклучок со вградена заштита
  Тежина на модул: 6) 18,7 kг. 18,7 kг.
  Сертификација: UL 1703, IEC/EN 61215 Ed. 2, IEC/EN 61730, SK II, MCS IEC/EN 61215 Ed. 2, IEC/EN 61730, SK II, MCS
  Најголема дозволена напон на системот: 1.000 V 1.000 V
  Обратна струја (IR): 20 A 20 A
  Материјал на рамката: елуксиран алуминиум елуксиран алуминиум
  Намалување на од 1.000 W / m? до 200 W / m? во согласност со EN 60904-1: при 200 W / m2 достигнуваат 97% STC-ефикасноста при 200 W / m2 достигнуваат 97% STC-ефикасноста